Komozja

Dirkx Wonen – Komozja

 

Komozja, the Mostowski family draagt de voor de hand liggende kenmerken van een succesvolle onderneming. De prachtige geblazen glas ornamenten en de vele prijzen die Komozja door de jareheen heeft gewonnen onthult iets meer – een streven naar uitmuntendheid, hard werken en artistieke integriteit.

 

Het verhaal is dramatisch en inspirerend, vreemder dan fictie zouden sommigen zeggen, maar niet als je gelooft in de onoverwinnelijkheid van de menselijke geest, de tijdloze liefde voor vrijheid, en de vreugde van de kunst.

 

 

Het was het voorjaar van 1945. De Tweede Wereldoorlog was net afgelopen in Europa, en een verwoest Polen herrees uit een van de meest slopende episodes in haar geschiedenis – zes jaar van nazi-bezetting.

 

Een jonge moeder, Kazimiera Zjawiony, haar man Władysław Mostowski, haar oudere broer Wacław en hun vriend Henryk Kozak, een glasblazer, hadden alles verloren tijdens de oorlog – alles, dat wil zeggen met uitzondering van hun geest en vastberadenheid. Ze hadden geen levensonderhoud en besloten om hun eigen glasblazerij business te creëren.

Komozja, uitgesproken als “Ko-MO-Zja”, werd officieel geopend in het voorjaar van 1945, het bedrijf met de naam van een combinatie van de eerste lettergrepen van elke naam van de oprichters: KO-zak, MO-stowski en ZJA-wiony.

 

De productie tijdens de eerste jaren bestond uit sigarettenpijpjes, flessen voor levensmiddelen en farmaceutische producten, laboratorium glas en wat al snel de ster van hun productielijn werd; geblazen glazen kerstboomornamenten.De marktreactie was positief. De fabriek begon zelfs te exporteren naar andere landen. Binnen vier jaar groeide Komozja uit tot een bedrijf met tachtig medewerkers.

 

Maar de geschiedenis was niet lief voor deze energieke jonge mensen. Terwijl West-Europa met Amerikaanse hulp de wederopbouw beleefde, werd Polen onderworpen aan nog een andere onderdrukking, deze keer in handen van het Sovjet-communisme. Het was een regime dat zich verzette tegen de persoonlijke vrijheid en was vooral gevaarlijk voor mensen die de moed hadden om elke vorm van persoonlijk initiatief uit te oefenen.

Dirkx Komozja logo

Dirkx Komozja

Dirkx Komozja

Terug